Træningsprogram ved svimmelhed

Dette træningsprogram er KUN til patienter med kendt nedsat funktion af ligevægtsorganet. Det vil sige, at du KUN skal udføre programmet, hvis du er blevet tilset af en læge og har fået programmet anvist.
Er du svimmel kan du tage kontakt til klinikken, enten via telefon eller online-booking.

NB!! Det er meningen, at man skal blive svimmel under træningen.

 1. Sæt dig ned og fæst blikket på et punkt som befinder sig på 1,5 – 2 m afstand.
  Drej hovedet hurtigt fra side til side (uden at slippe punktet med blikket). Øvelsen udføres i ca. 15 sek.
  (Det kan være lettere at holde takten og tiden, hvis man samtidig tæller: 1001, 1002, 1003 osv.)
 2. Lav nu øvelse 1 stående: Stil dig op og støt dig ganske let til en fast genstand (eksempelvis et bord). Øvelsen udføres i ca. 15 sek.
 3. Lav øvelse 2 igen, nu uden at støtte dig til en fast genstand.
 4. Bliv stående og luk nu øjnene. Drej hovedet hurtigt fra side til side som i øvelse 1. Forsøg at gennemføre øvelsen, idet du forestiller dig at se på samme punkt som tidligere.
 5. Bliv stående og åbn nu øjnene. Gentag øvelse 1, men denne gang skal du bevæge hovedet op og ned, i stedet for fra side til side.
 6. Fæst blikket på et punkt i øjenhøjde og gå derefter fremad mod punktet, mens du drejer hovedet fra side til side. Øvelsen udføres i ca. 15 sek.
 7. Stil dig på en sofapude eller lignende i et hjørne og sæt en stol foran dig, med stoleryggen vendt mod dig selv.
  Forsøg derefter at balancere på puden i ca. 1 minut. Først med åbne øjne og derefter med lukkede øjne. Hvis dette er for vanskeligt, kan man støtte sig til stoleryggen med en enkelt finger.
 8. Stil dig som i øvelse 7. Denne gang med et halvfyldt glas vand i hånden. Koncentrer dig om glasset med vand. Stå med åbne øjne i ca. 1 minut, og gentag derefter øvelsen med lukkede øjne. Du kan evt. støtte dig til stoleryggen med en enkelt finger.
 9. Gå en tur udendørs i mindst 30 minutter, idet du med jævne mellemrum “kigger på butiksvinduer”, dvs. drejer hovedet fra side til side. Er dette for vanskeligt kan man til at begynde med gå med en cykel som støtte.